Ναύπακτος

11Ναύπακτος, η νύφη του Κορινθιακού. Μια πανάρχαια καστροπολιτεία που η ίδρυση της χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπου τα όρια μεταξύ μυθολογίας και ιστορίας είναι δυσδιάκριτα.

Για την επίζηλη στρατηγική της θέση στο στόμιο του Κορινθιακού κόλπου, ήταν της μοίρας της γραφτό να γίνει στην μακραίωνη ιστορική της πορεία μήλο της έριδας  για τους δυνατούς κάθε εποχής.

Συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις των Ηρακλειδών (Δωριέων). Στον τόπο που συναντιούνται οι δύο θάλασσες, οι Δωριείς οργάνωσαν το ναυπηγείο, δίνοντας το όνομα της, Ναύπακτος (Ναύς – πήγνυμι).

Ξένοι κατακτητές και δυνάστες ανέκοπταν την ιστορική της πορεία μέχρι που, μέσα απ’ τη φωτιά και την αυτοθυσία της αυταπάρνησης των προγόνων, στερεώθηκε την αυγή της 18ης Απριλίου 1829 η σημαία της ελευθερίας στην κορυφή του κάστρου της. Του μοναδικού πενταζωνικού κάστρου της Ευρώπης, που απλώνεται απ’ τη θάλασσα ως την κορυφή του λόφου (200m), θυμίζοντας παπική τιάρα.

Η Ναύπακτος προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές, αφού διαθέτει υπέροχες ακρογιαλιές τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε μικρές αποστάσεις έξω από αυτή.

Πλούσια και έντονη είναι η νυχτερινή ζωή στη Ναύπακτο που προσφέρει αξέχαστες στιγμές σε ντόπιους και επισκέπτες. Το λιμάνι και οι γύρω δρόμοι πλημμυρίζουν από νεαρόκοσμο το Σαββατοκύριακα που γεμίζουν τα καλόγουστα και γεμάτα ζωντάνια μπαράκια της. Το καλοκαίρι υπάρχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν ελληνικά και ξένα συγκροτήματα, ενώ δίνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο μαγευτικό κάστρο, στον κήπο του αρχοντικού Μπότσαρη και στην προβλήτα του γραφικού λιμανιού.

Επιμέλεια κειμένου : Θωμάς Παναγιωτόπουλος